Dynamiskt skytte i Sverige


I dag hade jag den stora äran att inviga Sveriges senaste bana för dynamiskt skytte. Banan är belägen i Ödåkra utanför Helsingborg och inryms i den numera nedlagda spritfabriken. Ytan som används är flera hundra kvm. Här finns samlingsrum med tv-skärmar som anger resultat i realtid, maskiner för laddning av patroner, smältugn för bly och allt som man kan tänka sig för återvinning och miljötänkande.

Ventilationsanläggning var helt enorm, bara fläktarna och elektroniken kostade nytt ca 1,5 miljoner. Totalt är flera miljoner investerade och man siktar på att anordna internationella tävlingar. Dessa internationella tävlingar genererar inte bara inkomster för klubben utan kommer även att gynna kommuner och företag i området i form av övernattningar och vad därtill hör.


Den digitala resultatgivningen imponerade på mig i all sin enkelhet och tydlighet för åskådare. Här tror jag att övriga skytteorganisationer har en del att lära. Visst är det trevligt att veta poängställningen när det händer?
Hyran för anläggningen är 20 000:- i månaden och finansieras med årskort, 4000:- st och ban hyra.
All montering och byggnation har gjorts av medlemmarna själva. Allt var riktigt proffsigt och fint. En sak fick man dock back på av tekniska nämnden. Det var handikapptoalettens placering. Föreningens rörläggare hade placerat toaletten så att man kunde vända en rullstol inne i utrymmet utan att öppna toalettdörren. Icke sa Nicke, toaletten ska flyttas 30 cm mot mitten, det var byggnadsnämndens beslut. ”Det är vi som bestämmer”. Toaletten har nu flyttats och blivit godkänd men nu kan man inte vända en rullstol där utan att öppna dörren.
Men skit i det, toaletten är jättesnygg som att annat i anläggningen.


Sverige har i dag 7000 registrerade skyttar i det dynamiska förbundet och det ökar med uppskattningsvis 2000 per år. Jag kan förstå att antalet skyttar som ansluter sig till denna form av skytte. Det är action och det smäller. Jämfört med den numera uteslutna OS grenen fripistol är det som att jämföra en vilda western film med att kolla på gräset när det gror.
Dynamiskt skytte fungerar så att man springer en hinderbana, stannar vid skjutstation och skjuter 2 skott. En bra tid är 30 sek och alla träff. Då kan man räkna med att kriga om prispallen.
Jag nämner inga namn, men ett par personer har i alla fall varit drivande av projektet. Detta har självfallet inte kunnat genomföras utan ett trettiotal entusiaster i klubben. Fantastiskt.


Tävlingsmässigt kanske ett par riktiga snyggingar med stor skjutskicklighet bidragit till det genuina intresset för klubben.
Vad vet jag? I alla fall önskar jag klubben lycka till, jag håller tummarna för ett lyckat ekonomiskt utfall. Kommuner och företagare ska skatta sig lyckliga att ha ännu ett optimistiskt företag inom sina gränser.


Ragnar Skanåker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s